Hvem opfandt billedrammen og museet?

Innovation forbindes med nytænkning, og nytænkning forbindes med opfindelser. I dag kaster vi blikket på to vigtige opfindelser, som det er vigtigt at kende historien bag.

Hvem opfandt billedrammen?

Vi bruger alle sammen rammer til at hænge smukke minder op på væggen. Men hvem står bag den populære innovation, som gør at vi kan købe rammer i dag?

Et af de første eksempler på en billedramme blev opdaget i en grav i Egypten i det 2. århundrede e. Kr. Det er et mumieportræt, som stadigvæk lå i sin træramme. Dette fund indikerer, at portrætter af mumier først blev sat op på væggen i personens hjem, før de blev inkluderede i graven.

Men vi skal længere frem i tidshistorien for at finde de udskårne rammer, som du kan købe i fx IKEA den dag i dag. Her er der tale om små tavlemalerier fra Europa, som blev opfundet i det 12. og 13. århundrede.

Men hvis vi tænker på billedrammen i træ, som vi kender den dag i dag, skal vi frem til tidsperioden med Francis 1, som var den første renæssancemonark i Frankrig i perioden mellem 1515 og 1547. Her kom kunst på dagsordenen og blev sat ind i billedrammer. De franske møbelsnedkere designede rammer, og derfor kan vi pynte vores hjem med flotte rammer den dag i dag.

Verdens ældste museum ligger i Japan

Vi har tidligere skrevet om museer her på siden , og i dag fokuserer vi på innovationen af museer. Det vil sige verdens første museum. Det antages at det ældste kunstmuseum ligger i Japan. Her er der tale om det kejserlige skatkammer Shosoin, som ligger i den japanske by Nara, og det museum eksisterer stadigvæk den dag i dag. Museet blev grundlagt i 700-t. eKr.

kheera