Innovation vi lo ad

Har du nogensinde hørt om noget så latterligt som en mikrobølgeovn, hvor maden lynhurtigt kan varmes op ved hjælp af mikrobølgeenergi? Nej vel? Sådan reagerede folk da også, da mikrobølgeovnen i sin tid blev introduceret, for ingen kunne forestille sig, hvilken rolle den efterhånden ville komme til at indtage i moderne husholdninger, kantiner og restauranter.

Sådan er historien fyldt med eksempler på innovative projekter, som folk ikke troede på, men som siden fik stor succes.

Telefax-maskinen er et andet eksempel. Da nogen fik den tanke, at man kunne udnytte telefonnettet til at overføre dokumenter direkte fra den ene faxmaskine til den anden, lød det helt skævt. Men faxmaskinen var indtil e-mailen rigtig trængte igennem, det helt store inden for dokumentoverførsel, og den bruges stadig, hvor et signeret dokument skal overføres med juridisk bindende virkning. For eksempel hvis man ansøger om visum. Her er en e-mail ikke nok.

Nylon, velcromateriale, videospil og sågar skrivemaskiner har været igennem samme mølle. Hvad skulle man dog med disse ting? Også undervandsbåden blev ansat for at være en psykedelisk opfindelse, som aldrig ville få nogen gang på jord – eller snarere søgang på havet – men også her har historien jo bevist noget andet.

kheera