CRM hjælper innovation på vej

Innovation er blevet et modeord. Og mange gange kunne man lige så godt bruge ordet ‘opfindelse’ – men det er alligevel ikke helt det samme. Innovation dækker også over den proces, det er at nå fra en idé til noget, der kan blive til et nyt produkt, en ny konsulentydelse eller noget andet, der kan være med til at bringe mennesker fra ét stade til et andet.

I dag bruger de fleste virksomheder af bare en vis størrelse et CRM-system til at styre deres relationer til kunder og samarbejdspartnere. CRM betyder Customer Relations Management, men du kan også anvender crm i en innovationsproces, hvor systemet kan bruges til at holde styr på ideer, kontaktflader i og uden for virksomheden eller forskningsinstitutionen, hvor du måske arbejder. Og et CRM-system kan bruges til at holde styr på dine relationer til kolleger og partnere, for innovation er som oftest noget, der foregår i teams – ikke et geni, der pludselig får en genial idé.

Ørsted stod på ryggen af andre

En af de innovationer, som vi i dag betragter som et udtryk for en enkelt persons geni, er opdagelsen af elektromagnetismen, som den danske fysiker H. C. Ørsted stod bag i 1820. Men hans opdagelse af, at elektrisk strøm påvirker en magnet, hvorved basis for hele vores enorme udnyttelse af elektriciteten blev skabt, var ikke bare en pludselig indskydelse. Han stod på skuldrene af andre opfindelser og andre personers tanker – blandt andet Volta, som også opdagede, hvordan strøm kan fungere.

Innovation til gavn for mange

Gennem tiden har den ene innovative opdagelse afløst den anden til gavn for mennesker, der har et behov for hjælp, eller som kan udføre deres funktioner bedre ved hjælp af denne innovation.

Et godt eksempel på en dansk opfindelse, der har denne funktion, er stomiposen, som blev skabt af en dansk sygeplejerske, Elise Sørensen, som udviklede posen gennem sit arbejde med patienter, som havde fået lavet en stomi – en kunstig tarmåbning ud gennem maven, hvorigennem der kan komme afføring, hvis eksempelvis tyktarmen eller endetarmen er fjernet på grund af cancer eller anden sygdom. Hun syntes, at de eksisterende løsninger med forbindinger og andet var besværlige og hindrede patienterne i at fungere, og hun udviklede så stomiposen, der kan monteres direkte omkring åbningen og blot udskiftes, når den er fuld.

Det er et godt eksempel på en innovation, der hjælper mange mennesker, og tillige har den dannet basis for en stor, succesrig dansk virksomhed, Coloplast.

kheera