Sådan kom brystimplantaterne til verdenen

I dag kan du læse en utrolig pudsig historie om, hvordan brystimplantaterne kom til verdenen. Det er en ret vild historie, som nærmest virker som en Aprilsnar. Den indeholder blandt andet et testforsøg på en hund ved navn Esmeralda.

Hvem fik den første brystoperation?

Hvem har banet vejen for, at danske kvinder i dag kan få opereret større bryster hos en klinik som Motiva? Det skal vi mere end 50 år tilbage i historien for at få svar på.

Tilbage i 1962 var det den amerikanske kvinde Timmie Jean Lindsey, som blev verdens første kvinde, der fik en brystoperation. Hun blev opereret på Jefferson Davis hospitalet i Houston, Texas, hvor hun gik fra en B-skål til en C-skål.

Det pudsige ved historien er, at Lindsey ikke havde planlagt at få større bryster. Lindsey havde været på hospitalet i Texas for at få fjernet en tatovering fra sine bryster, og det var i den forbindelse, at lægerne spurgte hende, om hun havde lyst til at melde sig som frivillig til den historiske operation.

Lindsey sagde dog ikke ja med det samme. Hun var mere bekymret over sine øre, som fik hende sig til at føle som Dumbo. Hospitalet overtalte Lindsey til at være den første forsøgsperson til en brystoperation ved at operere hendes øre på samme tid.

En hund blev opereret før Lindsey

Før Lindsey kom under kniven, havde de to pionerende læger Frank Gerow og Thomas Cronin testet silikonebrystimplantater på en hund. Gerow og Cronin indsatte et silikoneimplantat på hunden Esmeralda, som havde implantatet siddende i nogle uger, indtil hun begyndte at tygge i sine sting. Det førte til, at implantatet blev nødt til at blive fjernet.

Men operationen blev erklæret som succesfuld, og faktisk gik Gerow så langt som at sige, at implantaterne var lige så harmløse som vand. Timmie Jean Lindsey var også tilfreds med resultatet som føltes blødt og helt ligesom ægte bryster.

I mange år holdte hun dog informationen for sig selv, og hun har endda haft en kæreste, som ikke kendte til operationen. Der gik flere årtier, før hun fortalte venner og familie om operationen.

Rekordmange danske kvinder får større bryster

I flere år har det også været mere eller mindre tabu at tale om brystoperationer, men det tabu er ved at forsvinde. For nyligt vidste tal fra Sundhedsstyrelsen at 220.000 danske kvinder overvejer at få lavet større bryster, og det er en rekord.

Kultursociolog Emilia van Hauen er med til at bakke op om, at det er blevet mere acceptabelt at få opereret større bryster. Kvinder behøver ikke at skjule det længere, da det er en meget mere åben debat end før i tiden. I sidste ende er det den individuelle kvindes valg, om hun vil blive mere lykkelig ved at gennemgå sådan en operation.

kheera